Erfaringer/test,  Gulv,  Polyuretan Gulv

Polyurethangulv vol.2

Jeg tænker, at det er tid til en status på vores polyurethangulv. Der er rigtig mange der har spurgt til gulvet og det kan jeg godt forstå, for det er en stor beslutning, når man vælger gulv til sit hus. Jeg vil forsøge, at beskrive vores erfaringer og give gode råd til andre, der har eller overvejer et polyurethangulv.

Du kan læse om vores overvejelser omkring gulvet mv. lige her. Men kort recap, så har vi polyurethangulv i hele huset på nær badeværelserne, hvor vi har klinker. Badeværelserne kan du læse mere om lige her.

Første gang jeg gik på vores polyurethangulv var jeg fuldstændig overvældet over, hvor sejt det er, at man kan ligge et gulv der flyder ud mellem alle rum, uden at det er synlige overgange. Det er jeg stadig. Det er ret imponerende.

Afvigelser

Men da jeg så begyndte at nærstudere gulvet, opdagede jeg små afvigelser hist og her. De største var 3-4 mm (de kaldes blære) og de mindste lignede mere en lille tynd nål der lige var prikket i gulvet (de kaldes pinholes). Derudover var der en bule i stuen og andre “fremmedlegemer”.

Sælgeren kom og kiggede på det. Der må være 5 afvigelser pr. 10 kvm. Men han ville nu alligevel gerne lige kigge på det, for han ville jo også gerne have, at det så pænt ud.

Bulen ville kræve at man skar en firkant ud og lagde nyt gulv der. Det vil sige, at det vil kunne ses. Vi lever med bulen 🙂

Han markerede et par af de store huller/blære, som han gerne ville have repareret. Men ærligt, så er jeg ikke synderlig imponeret af reparationen, så overvej nøje, om I kan leve med hullerne, inden I beder om, at få dem repareret. Se to af reparationerne her:

Daglig brug

I det daglige ser jeg dog hverken små huller eller reparationer. Der nyder jeg istedet den fornemmelse det giver, at gå på gulvet. Dét, at gulvet flyder ud i alle rum, giver huset præcis det udtryk vi havde håbet på og som vi har set i andre huse med polyurethan – nemlig et elegant og minimalistisk udtryk.

Vi har boet i hus med trægulv og også i et hus min klinker. Begge steder gik jeg altid med kinasko eller sko. Nu går jeg med bare tæer eller strømper, uden at det sætter sig i min ben eller ryg.

Jeg har talt med andre der har polyurethan gulv og de giver mig ret i, at man faktisk kun ser afvigelserne, når man vasker gulv.

Rengøring

Og apropos rengøring. Det er super nemt at støvsuge, da støvsugehovedet nemt ruller over gulvet og der er ingen dørtrin, hvor man skal løfte støvsugeren hen over.

Herefter vaskes det med varmt vand med fx Ajax eller anden rengørings middel. Man kan også købe specielt plejevask, men vær omhyggelig med doseringen, da gulvet godt kan blive fedtet.
Hvis gulvet er fedtet – fx i køkkenområdet eller pga. fedtede tæer, så kan der hældes en sjat eddikesyre i vandet. Vigtigt, at det kun er en sjat – bare lige så man kan lugte eddiken. Ved mærker fra fx sko eller møbler bruger jeg et viskelæder.

Se viskelæder i brug her..

Skrækken var en dag, hvor jeg havde stillet en pose med indkøbsvare på gulvet. Da jeg løftede den, stod der ØTE på gulvet :-/ Jeg brugte acetone og det hjalp. Jeg har dog senere lært, at acetone ikke er at foretrække, da det kan tage farven fra gulvet. Man skal istedet bruge rensebenzin, da det ikke ødelægger farven. Det er heldigvis ikke sket igen og hvorfor det lige skete med den Føtex pose, ved jeg simpelthen ikke.

Og heldigvis er der oftest bare pletter, der kan tørres af med en fugtig klud.

Nem at tørre pletter af med en fugtig klud

Slidstyrke

Jeg er imponeret over, hvor meget gulvet kan holde til. Altså man skal ikke stå og kaste knive ned i det, men jeg havde fx placeret en magasinholder, og da jeg løftede den, var der 4 små mærker i gulvet. 30 min. senere var de væk.

Jeg lavede negle testen lige da vi var flyttet ind – det er ret vildt. Selvfølgelig udført lige der, hvor opvaskeren skulle stå… jeg turde da ikke andet 😀

Negle testen!

Farvevalg

Hvis I har mulighed for det, så tag ud og se huse, butikker eller kontorer der har gulvet. Den mulighed havde vi og derfra var den kun farven der skulle besluttes. Gulvet fåes i alle RAL farver.

I kan også finde inspiration til farven hos Ida og Mads – vinderne af Nybyggerne 2019 på TV2. Jeg har fået lov til at dele deres farvekode, de har nemlig valgt RAL9003 “Signal White”.

Og vi har valgt RAL7044 – “Silk Grey” i huset og RAL7040 “Vinduesgrå” i garagen. Se eksempler på farverne længere nede, men vær opmærksom på at farven – specielt på billeder snyder lidt og ændre sig afhængig af lys indfald.

Man kan ændre farve på gulvet med en enkelt top-coat. Det er ikke så dyrt, som at lave hele gulvet fra ny. Jeg læste lidt op på gulv-farver da vi skulle vælge og så kiggede jeg i kataloger. Jeg købte også et farvekort med alle ral-farver, så jeg bedre kunne sætte farven op til vores møbler.

Nogle af de fifs jeg fik undervejs ang. gulvfarver er:

 • Hvide eller lyse gulve gør det nemt at indrette med farver. Helt hvide gulve kan dog godt blænde, hvis solen står lige på.
 • Beige, creme og gul kan få mørke rum til at virke mere solrige og jeg faktisk helt zen-agtigt. Lyse farver – som fx pasteller – kan gøre indretningen mere personlig.
 • Grå findes i både varme og kolde toner, så den kan faktisk også godt være en harmonisk farve. Grå står godt til metaller, sorte møbler og er neutral når man sætter farver til.
 • Sort eller meget mørkegrå gulve er både rå og elegante. De kan skabes smukke kontraster, hvis man har mange hvide møbler og skidt ses ikke så nemt på de mørke gulve.

Det er virkelig et imponerende gulv og vi kan kun anbefale et polyurethangulv. Spørg endelig løs i kommentarfeltet herunder eller inde på Instagram.

De bedste hilsner
Fru Krogh Hansen

4 kommentarer

 • Mette

  Hej,
  Overvejer selv et fint Polyurethan gulv som dette, og vil derfor lige høre dig til om Jeres blev lagt ovenpå allerede eksisterende trægulv – og hvad var prisen pr kvm2 blev?
  Hilsen fra Mette

  • Fru Krogh Hansen

   Hej Mette,
   Vores er lagt direkte på betonfundamentet. Prisen var en del af en fuldentreprise, men prøv og kontakt Vesla der lavede vores, så kan de helt sikkert oplyse dig en ca. pris.
   Bh Pernille

 • Sanne

  Hej Pernille,
  Havde du overvejelser om et betongulv el. har du hele tiden været sikker på, at det skulle være et polyurethan gulv?
  Hilsen Sanne

  • Fru Krogh Hansen

   Hej Sanne,
   Beklager mit meget sene svar – dit spørgsmål var desværre blevet gemt blandt en masse spam-kommentarer.
   Vi ville gerne have et “fyldende” gulv, men havde desværre set hvordan betongulv kan revne, så det turde vi ikke.
   Bedste hilsner
   Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *