Haven

Nybygger haven

Der er mange overvejelser, når man skal planlægge sin nybygger have. Hvis man bygger nyt hus i et etableret kvarter, kan man være heldig, at der både er hæk, træer og bede etableret i den nye have. Men hvis man som os bygger i et nybyggerkvarter, så må man starte fra bunden. Indlægget her handler om vores vej til valg af havearkitekt. Om de overvejelser vi gjorde os inden og undervejs. Senere vil jeg lave et indlæg, hvor jeg går lidt i detaljer med de planter og træer vi endte med at vælge til haven.

Hvorfor havearkitekt?

Jeg prøvede oprindelig selv at tegne vores have. Jeg var nemlig bange for, at det bliver en græsplæne med bede og træer rundt langs siderne – altså, at vi ikke evnede at udnytte hele arealet og ikke mindst udsigten. Søren var bange for, at vi ville lave en have, for så at fortryde og flytte om igen (dobbeltarbejde).

Så vi spurgte til råds på Instagram. (Se højdepunkt, hvor jeg deler de input vi fik Historier • Instagram.) Det var simpelthen guld værd. Tak!

Da vi havde suget input til os, lavede vi en liste med vores ønsker, men også hvad vi ikke ønskede (se vores liste nederst i indlægget). Jeg elsker sådan en proces. Herefter gik vi i gang med at kigge på hjemmesider, se havearkitekternes produkter, priser og lavede en struktureret liste med dem alle.

Min største frygt? Det var at få en havearkitekt ud, og når så tegningen kom, var det slet ikke det os. Så valget havearkitekt var også en proces.

Valg af havearkitekt

Vi startede med at ringe rundt ud fra vores liste. Én sagde ærligt nej tak.. det var slet ikke private haver han lavede. Andre skulle lige have lidt mere info/ billeder fra os. Men så kom frosten, sneen og jeg fik travlt i min lille virksomhed. Så da vi endelig fik kontaktet dem igen, var de fuldt booket frem til sommer. ÆV!

Vi ville gerne i gang, så vi prøvede at kontakte flere, også en lokale som jeg fandt via Google. En kom ud og gav os et tilbud, men det ville koste os 18-20.000 kroner at få tegnet haven, og de penge ville vi gerne kunne skyde i planter og træer i stedet.

Når man kigger rundt på havearkitekternes hjemmesider, opdager man hurtigt, at der er 3 forskellige kategorier af produkter:

  • Haveskitser med eller uden planteliste
  • Målfast haveplan med eller uden planteliste
  • Målfast + 3d tegninger eller film af haven

Vores behov var at få en plan over haven, som vi kunne tage udgangspunkt i. Vi ønskede en plan, som vi kunne tage i etaper. Men vi var meget i tvivl, om vi skulle vælge en målfast plan eller om en skitse ville være nok.

Vi ringede til Hanne Nippin. Mange af jer havde anbefalet hende. Men jeg må ærligt sige, at hun var ikke mit første valg, for der var ikke rigtig noget på hendes hjemmeside der lignede vores stil. Men da hun fortalte at hun tegnede en haveskitsen hjemme ved vores køkkenbord, blev jeg alligevel lidt lun. Det fjernede min frygt og så kostede skitse med planteliste kun 2.100 inkl. 2 timers besøg.

OBS: ingen reklame, men indlægget ville ikke give mening hvis jeg ikke fortalte hvem vi endte med at vælge.

Og så kom Hanne..

..og hun var helt igennem fantastisk! På en direkte men pæn måde fortalte hun os hvad der ikke fungerer, men vigtigst så var hun super god til at fange vores stil og ønsker. Hendes viden om planter og træer var enorm og hun havde et ringbind med, fyldt med masser af billeder. Det var genialt!

Og tegningen – den blev rigtig nok tegnet i hånden ved vores køkkenbord. Den er ikke målfast, faktisk på ingen måde da vi ikke havde fået printet vores situationsplan (total dumt, men sådan går det indimellem og for at toppe, det skøre, så var Hanne på besøg under en strømafbrydelse, så vi KUNNE ikke lige printe den).

Men det fungerer faktisk overraskende godt. Vi bruger selvfølgelig lidt tid med at måle ud og regne. Fx var der regnet med 4 søjle træer til venstre i vores have (#16) – der er max plads til 2.

Hannes datter var også med – hun er i mesterlære hos hendes mor. Det er mega sejt og hun var simpelthen så sød.

Spørgsmål

I er altid velkomne til at stille mig spørgsmål. Jeg har dog nemmest ved at svare ovre på Instagram, da jeres kommentarer her på siden ofte drukner i spam. Men for pokker spørg løs. Næste indlæg vil jeg som sagt går lidt i detaljer selve skitsen og med de planter og træer vi endte med at vælge til haven.

Vores ønsker:
Køkkenhave i højbede
Drivhus/Orangeri
Plads til leg
Udsigt
Noget at se på fra stuen
Læ på terrassen
Bi-venlig / vilde områder
Blomster til buketter/snit i neutrale farver
Kanter eller hensyn vores robotplæneklipper

Hvad vi gerne ville undgå:
Cortenstål
Roser (det har jeg ikke evner til)

Hvis I står overfor at skulle anlægge have, så kommer vi gerne med vores input til de tanker I kan overveje – det hjalp i hvert fald os rigtig meget.

Vores bedste input til jeres ønske liste:
Hvad skal haven bruges til? (leg, fest, nytte, pryd, sanse, afslapning, lidt af det hele?)
Er der specielle spots som I gerne vil se ud på eller sidde på?
Hvor meget tid gider I bruge på vedligehold i haven når den er etableret?
Ønsker I blomster til snit og/eller blomster der egner sig til at tørre?
Vil I have et årige planter og derved kunne købe nye spændende planter hvert år?
Vil I have flerårige (hårdføre) planter der holder 2+ år?
Ønsker I at have vilde områder til at glæde for bier, insekter, fugle mv?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *