Erfaringer/test,  Tilvalg,  Vores tanker

Blødgøringsanlæg

Vi har valgt at få installeret et blødgøringsanlæg i det nye hus. Overvejelsen var ret tidligt i processen, men det reelle behov opstod først, da vi besluttede os for sorte armaturer. Det valg kan du læse mere om lige her.

Vi brugte tid på, at læse om fordele og ulemper ved blødgøringsanlæg. Så herunder vil jeg forsøge at skitsere, hvad vi fandt ud af, hvilke tanker vi gjorde os om den information vi fandt frem til og ikke mindst, hvilken erfaring vi har med det, nu hvor vi er flyttet ind.

Blødgørings anlæg

Lad os lige starte med selve anlægget. Der findes forskellige metoder og anlæg til at blødegøre vandet. Men princippet er det sammen. Man spalter kalken fra, og sender derved vand med mindre kalk ud gennem vandrørerne. Vi har valgt et BWT AQA Basic anlæg (ikke reklame), der bliver installeret i vores teknikskab. I anlægget løber vandværks vandet gennem en beholder med ionbyttermasse, som fjerner kalken og blødgør vandet. Der skal tilsættes salt til anlægget og vores VVS’er estimerede at det ville koste os ca. 1.200 kr. årligt.

Ulemper

I de ulemper vi kunne læse os til her og her, var en af bekymringerne, om det ville give dårligere tænder og knogler pga. den manglende kalk – eller faktisk både calcium og magnesium . Den oplysning var ret vigtig for os at undersøge nærmere. For sagen er den, at jeg i 2017 fik fjernet begge min æggestokke og derved er jeg reelt i overgangsalderen – selvom jeg kun er 41 år. Med overgangsalderen følger risikoen for knogleskørhed.

Så allerede i 2017 snakkede jeg om kalk indtag med min læge. Jeg drikker ikke mælk – det har jeg aldrig gjort – ikke fordi jeg ikke kan tåle det, jeg bryder mig bare ikke om det. De ting min læge nævnte jeg kunne spise, for at få mere kalk var 0,5 liter mager mælkeprodukt og 2 stk. mager ost dagligt – han nævnte ikke vand. Men, vigtigst af alt var D-vitatmin. Vi optager ikke kalk uden D-vitamin.

Alt dette kan man også læse her, hvor klinist diatist Mette Borre fra Aarhus Uni.hos. har skrevet en artikel om Calcium. Hun har også skrevet et artikel om Magnesium, hvor hun nævner drikkevand som en kilde, men at den primære kilde er vores fødevare:

Især grønne bladgrøntsager, bælgfrugter, mørk chokolade, nødder og fuldkornsprodukter er rige på magnesium, mens de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grøntsager.

https://netdoktor.dk/vitaminer/magnesium.htm

Du så godt at der stod mørk chokolade ik? Jeg får vist rigeligt af magnesium 😀

Konklusionen fra os blev, at vi indtager rigeligt af calcium og magnesium via vores kost. Og så skal vi bare fortsætte med at bruge den rigtige mængde tandpasta 🙂

Åh jo, så læste vi også om en anden ulempe: Nogen mener, at smagen er anderledes og at det smager direkte dårligt. Den del svarer jeg på i afsnittet om vores erfaringer længere nede 🙂

Fordele

Nogle af de fordele der var med i vores overvejelser var følgende:

  • Mindre kalk = mindre rengøring
  • Mindre forbrug af rengøringsmidler
  • Længere levetid for opvasker, vaskemaskine, quooker osv.
  • Lækkert hår 🙂
  • Blødere tøj
  • Bedre for miljøet (pga. mindre rengøringsmidler, sæbe, shampoo osv.)

Så en blanding af mindre kalk og miljø hensyn gjorde, at vi endte med at tilvælge BWT-anlægget.

Vores erfaring

Så flyttede vi ind i huset (hvis man vil læse mere om det, så er linket her). Vi har boet i området i 2 år, så vi vidste godt at der var meget kalk i vandet. VVS’eren havde målt det til 16 dH – det er det man kalder “temmelig hårdt” vand.

Du kan se et kortet over hårdheden af vand i DK lige her.

BWT anbefaler, at man indstiller anlægget på 6-8 dH, hvilket vores blev indstillet til. Men jeg syntes alligevel efter et par dage, at der kom kalkrender. Så jeg kontaktede vores VVS’er og de kom ud og målte hårdheden. Den var pludselig 12 dH !? Så de stillede anlægget til 4 dH og jeg kunne se en forandring med det samme.

Forkert indstillet

Men efter et par dage syntes jeg den var gal igen. VVS’eren kom igen og konstaterede at den var steget til 9!? Gode råd var dyre – eller det var de ikke. For et enkelt opkald til BWT afslørede at VVS’eren var kommet til at indstillet det som et af de store anlæg, så den regenererede ikke ofte nok. Det blev fikset og nu glæder vi os virkelig over investeringen. Det fungere bare!

Der følger faktisk en lille hårdhedstest med, så man kan altid selv teste hårdheden.

Anlægs størrelse

Det man skal være opmærksom på er, at AQA Basic skal regenerere når man har brugt 636 liter vand. Det tager ca. 25 min. og imens det står på, kommer der alm. vand ud af hanerne.

Vi er 3 voksne og 1 barn herhjemme og AQA Basic er rigeligt til os. Den regenererer ca. hver 2. dag og det er altså i en periode hvor jeg vasker alt af og oftere vasker gulv, da vi slæber sand og støv med udefra (nøøøj, jeg glæder mig til at få lagt fliser!). Hvis man vil undgå, at det regenererer skal man købe det store anlæg.

Smagen

Oh jo, og så er der det med smagen. Hvis jeg virkelig smager efter. Altså lidt ligesom den der mindfullness øvelse med rosinen, så kan jeg godt smage, at det smager en lille bitte smugle anderledes. Faktisk er jeg i tvivl, om det er fordi jeg har hørt, at det skulle smage anderledes eller om det er reelt nok. Men det er ikke noget vi tænker over i hverdagen og vores børn har faktisk overhovedet ikke kommenteret på smagen.

Enkelte har spurgt ind til, om man kan installere et BWT anlæg i en eksisterende bolig. Jeg har læst mig til, at det ikke er smart ved gamle rør. Men hvad er “gamle rør” ?!? Altså 41 er jo fx ingen alder! Jeg tænker det er bedst at man selv kontakter BWT eller en VVS’er der ved noget om det – for de er trods alt fagpersonerne 🙂 Vi har brugt Tørring VVS og dem kan vi varmt anbefale.

Alt i alt – vil vi anbefale et blødgøringsanlæg? Ja, til en familie med vores livsstil og madvaner 🙂

Bedste hilsner
Fru Krogh Hansen

5 kommentarer

  • Carina Scharling

    Vi får forberedt til BWT, det koster 6.000 kr. Skulle vi have hele løsningen via byggefirmaet, vil de have 32.000 kr. (det lille BWT). Det vurderer vi, at vi kan gøre billigere efterfølgende… Er også sådan for/imod, men det har primært været pga. de helbredsmæssige årsager, som du skriver + smagen. Jeg er en stor sucker for vand, drikker meget og kan smage forskel. Dog har jeg ladet mig fortælle, at nogle vælger BWT til alle vandhaner undtagen en. På den måde kan man jo bare tappe drikkevand fra fx bryggers. Hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre…I don’t know.

  • Brian Voigt Andersen

    Hej. Er i forsat glad for valget af BWT Basic?

    Vi overvejer det selv. Men jeg er i tvivl om vi skal have det store. Betyder det meget for at der kommer “alm” vand ud af hanerne i 25 minutter hver anden dag ca?

    • Fru Krogh Hansen

      Hej Brian,
      Vi mærker ikke noget til det overhovedet. Vi er 3 voksne og 1 barn og vi ville vælge den lille igen hvis vi skulle.
      Bedste hilsner
      Pernille

      • Anders

        Hej.
        Vi har tænkt at få sat det samme anlæg op som du skriver om altså et basis anlæg.
        Du skrev det ikke kunne smages i drikkevandet, så har jeg fået svar på det spørgsmål 🙂
        Mit spørgsmål er så, larmer afkalke anlægget ?
        Mvh Anders.

        • Fru Krogh Hansen

          Hej Anders,
          Ja det har en brummende/skyldende lyd når det regenerere. Ikke generende, men man kan høre det 🙂
          Bh Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *